Ukratko o udruženju

Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ nastalo je 2014. godine u Novom Sadu.

Udruženje je osnovano od strane policijskihslužbenika Republike Srbije koji su analizirajući decenijsku problematiku instrumentalizacije policije, nepotizma i kronizma kao praksu prilikom raspoređivanja i unapređivanja u službi, potom marginalizaciju stručnih kadrova kao i slabljenje morala i operativnosti policajaca, te sve negativniji stav javnog mnjenja i gubljenje poverenja građana u državne organe i institucije pa i policije kao takve, uvideli preku potrebu da se izvrši profesionalizacija policije, lustracija određenih službenika a da se policijska profesija nakon dva veka izbori za svoju struku u formalnom smislu, kako bi isključivo stručan i obučen kadar sa adekvatnim obrazovnim profilima, stručnim, akademskim i naučnim zvanjima obavljao policijsku profesiju.

Udruženje nosi naziv „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ u čast poznatom nemačko - švajcarskom forenzičaru, publicisti, doktoru hemije i profesoru na Univerzitetu u Lozani, te kao kriminologu svetskog glasa.

Proučavajući nepristrasno dotadašnju istoriju srpskog naroda i na osnovu svog iskustva provedenog u Srbiji na pravi način je nepogrešivo opisao i predvideo još 1928. godine sve negativne i pozitivne pojave činovništva, vlasti i politike koje su prisutne danas upravo onako kako ih je Rajs naveo. Zalaganjem za profesionalnost i stručnost ne samo policije već i šire, Strukovno udruženje policije teži povećanju stanja bezbednosti u ideološkom, moralnom i normativnom segmentu.

8

godine


Već nekoliko godina zalažemo se po pitanju najbitnijih stvari, koje se tiču našeg društva.
11

gradova


Udruženje je rasprostranjeno po svim većim gradovima Republike Srbije.
840

članovi


Naše udruženje već sada broji pozamašan broj članova koji se svakoga dana povećava.
8

projekti


U prethodnom periodu imali smo čast da učestvujemo u mnogobrojnim projektima.