sos telefon za policajce
MUP R. Srbije prvi u regionu uveo SOS telefon za policajce
21 decembra, 2017
inistar Stefanovic potpuno promenio kadrovsku politiku MUP - strucnost na prvom mestu
Ministar Stefanović potpuno promenio kadrovsku politiku MUP – stručnost na prvom mestu
28 decembra, 2017

“Stanje bezbednosti 2017”

SUP Saopštenje povodom panel diskusije “Stanje bezbednosti 2017”

SUP Saopštenje povodom panel diskusije “Stanje bezbednosti 2017”

Potredsednik strukovnog udruženja policije dr Rudolf Arčiblad Rajs Vladimir Džigurski učestvovao je kao govornik u panel – diskusiji na temu „Stanje bezbednosti u Srbiji 2017“ u organizaciji Udruženja „Nauka i društvo“ dana 22.12.2017. godine.

Diskusija se odnosila na opšte stanje javne bezbednosti u zemlji danas. Povod za organizovanje panela bili su događaji na južnoj tribini stadiona JNA tokom poslednjeg derbija.

Na panelu su govorili i :

Jelena Vukoičić, docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ispred udruženja „Nacionalna avangarda“;
Vlade Radulović, vojni analitičar i izvršni direktor „Atlantskog saveta“ i
Slobodan Anđelković, docent na predmetu bezbednosti Univerziteta „Union“.

Panel je moderirao Nikola Vujinović, saradnik na master programu Međunarodna bezbednost na Fakultetu političkih nauka Univerzitata u Beogradu.

Na početku panela moderator Nikola Vujinović postavio je okvir današnjeg panela ističući da je tema pre svega stanje javne bezbednosti u Republici Srbiji sa naglaskom na ulogu MUP-a. Kroz niz objektivnih pokazatelja čiji su izvor zvanični organi ali i istraživači iz nevladinog sektora, Vujinović je pokazao da poverenje građana u MUP raste. Potom je reč prepustio govornicima.

Jelena Vukoičić skrenula je pažnju na opasnost „instrumentalizacije navijačkih grupa“, naročito od strane obaveštajnih službi stranih zemalja u cilju destabilizacije zemlje i podrivanja ustavno-pravnog poretka. Kao primer navela je značajno učešće nekih navijačkih grupa u obojenoj revoluciji 5. oktobra 2000. godine, kada je jedna grupa nagrađena od strane TV B92 „za poseban doprinos u borbi protiv režima Slobodana Miloševića“.

Vladimir Džigurski izneo je svoj pogled na stanje bezbednosti „iz sistema“ i apostrofirao da ima pomaka u funkcionisanju sistema bezbednosti, kako na rešavanju problema unutar samog sistema, tako i na kontroli ubacivanja stranih državljana. Kao primer boljitka u okviru sistema bezbednosti naveo je povećanje kapaciteta opreme pripadnika MUP-a, dodavši da je „policija posle dvanaest godina prvi put dobila novih sedam stotina vozila“.

 

Vlade Radulović je na početku izlaganja naveo da moramo razlikovati „navijače od huligana“. Govoreći o Strategiji odbrane i Strategiji nacionalne bezbednosti iz 2009. godine rekao je njoj „huliganske grupe nisu prepoznate“.
„Ako se država sistemski obračunava sa huliganskim grupama, onda to treba da se dogodi na svim njenim nivoima funkcionisanja“, rekao je Radulović i složio se da je država Srbija ugrožena od uticaja stranih faktora.

Prema mišljenju Slobodana Anđelkovića stanje bezbednosti, koje se u teoriji može okvalifikovati kao narušeno ili uspostavljeno, u Srbiji se može oceniti kao uspostavljeno. Dodao je da se sa aspekta običnog građanina bezbednost možemo oceniti pozitivno, što nije slučaj sa mnogim zemljama zapadne Evrope, gde postoje tzv. „no-go“ zone.

U drugom krugu izlaganja govornici su se složili da je stanje bezbednosti u Srbiji stabilno, da postoje izazovi ali i da sektor bezbednosti ima kapacitete da se sa izazovima izbori.

Na kraju panela moderator Nikola Vujinović istakao je opšti zaključak svih učesnika da je stanje bezbednosti u Srbiji zadovoljavajuće, da sistem bezbednosti funkcioniše dobro a da postoje mesta za unapređenje, naročito posle unapređenja tehničke opremljenosti policije i ostalih aktera sektora bezbednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.