Ponašaj se bezbedno u saobraćaju – stop nasilničkoj vožnji

Zabranjeno je držanje i nošenje oružja bez odgovarajuće isprave nadležnog organa
3 marta, 2021
VOZI BEZBEDNO – RECI DROGI I ALKOHOLU „NE“
4 marta, 2021

Ponašaj se bezbedno u saobraćaju – stop nasilničkoj vožnji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, zaustavili su muškarca koji je upravljao radnom mašinom sa 2,33 promila alkohola u organizmu.

Četrdesetpetogodišnji muškarac zaustavljen je oko 13 časova u ulici Jovana Brankovića u Batajnici, a kontrolom je utvrđeno i da je upravljao neregistrovanom radnom mašinom.

Vozač radne mašine je zadržan u službenim prostorijama policije i protiv njega će biti podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje.

 Članom 41. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je Nasilnička vožnja određena kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

U stavu 2. istog člana je propisano da se pod nasilničkom vožnjom smatra i:

1) kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,

2) kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja,

3) kretanje vozila na putu u naselju brzinom koja je za više od 90 km/h veća od dozvoljene, odnosno van naselja brzinom koja je za više od 100 km/h veća od dozvoljene,

4) upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti (više od 2,00 mg/ml).

Vozač koji se nasilnički ponaša u saobraćaju, biće privremeno iskučen iz saobraćaja u skladu s članom 279. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Članom 329. Zakona su propisane prekršajne kazne za fizička lica koja se kao vozači nasilnički ponašaju u saobraćaju, i to: kaznom zatvora od 30 do 60 dana i kumulativno novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i kumulativno novčanom kaznom u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara.

Ukoliko vozač prilikom nasilničke vožnje prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, prekršajne kazne su strože.

Vozaču će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje devet meseci, a ukoliko je prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, onda najmanje deset meseci.

Vozaču koji se nasilnički ponaša u saobraćaju će se izreći 15, odnosno 17 kaznenih poena, u zavisnosti od toga da li je prouzrokovao saobraćajnu nezgodu ili ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *