Od ove školske godine edukacija i đaka prvaka!
16 septembra, 2018
Nezreli političari bi voleli da MUP nikada ne dobije ništa!
24 septembra, 2018

„Pazi druge, misli na sebe“

Potredsednik Strukovnog udruženja policije „dr Rudolf Arčiblad Rajs“ Vladimir Džigurski i predsednik glavnog odbora Boban Pavlović održali su predavanje mladima na temu štetnosti konzumiranja i o dejstvu alkohola i psihoaktivnih supstanci na organizam čoveka sa posebnim osvrtom na smanjenje psihofizičkih sposobnosti čoveka za bezbedno upravljanje vozilima sa praktičnom demonstracijom, u okviru projekta „Pazi druge, misli na sebe“ u organizaciji Kancelarije za mlade Opštine Bačka Palanka, na izletištu „Bagremara“  u Bačkoj Palanci.

Polazeći od činjenica da su deca u Srbiji dva puta ugroženija u saobraćaju nego vršnjaci iz zemalja Evropske unije, da u srednjoj školi učenici nemaju nijednu nastavnu jedinicu na temu saobraćaja, da je život savremenog čoveka najviše ugrožen u saobraćaju, te da su mladi do 24 godine života najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju, koji je i prvi uzrok smrti mladih u svetu, kao i istraživanja koja potvrđuju da sve veći procenat mladih koji su konzumenti alkoholnih pića i opojnih droga, izabrana je ova tema.

Cilj edukacije jeste da se mladima ukaže predavanjima i demonstracijom na štetnost konzumiranja alkoholnih pića i psihoaktivnih supstanci posebno opojnih droga, kao i dejstvo istih na organizam čoveka sa akcentom na smanjenje psihofizičkih sposobnosti za upravljanje vozilima čoveka u određenim stepenima alkoholisanosti i koncentracijama alkohola i psihoaktivnih supstanci u organizmu, kako bi se još u adolescenciji razvila svest o stepenu smanjenja pre svega elementarnih motoričkih sposobnosti neophodnih za bezbedno upravljanje vozilima.

Takođe, mladima su prezentovane pojedine materijalne i kaznene odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika, koje se odnose na psihofizičke uslove za učešće vozača.

Pored navedenog ciljevi su i ohrabrivanje, podizanje samopouzdanja i stimulisanje mladih da se uključe u kampanje protiv alkoholizma, droga i upravljanje vozilima pod dejstvom istih.

Pored teorijskog dela prisutnima je omogućeno i praktično iskustvo u kojem su uz korišćenje simulatora –  „pijanih naočara“ tkz. „drug goggles“ (naočare koje simuliraju pogled i motoriku lica pod dejstvom droga) i neposredno, učestvuju u simulaciji dejstva alkohola i droga na organizam prvenstveno na kognitivne sposobnosti, kako bi na svom ličnom primeru i neposrednom iskustvu  okusili poremećaj kognitivnih sposobnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.