ODRŽANA TRIBINA U NOVOM SADU ,,VAŽNOST PORODICE I NASILJE KAO NEGATIVNA POJAVA“

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU STRUKOVNOG UDRUŽENJA POLICIJE I SRPSKE POLICIJSKE UNIJE
26 marta, 2022
NE OPRAVDAVAJTE NASILJE, PRIJAVITE GA!
4 jula, 2022

ODRŽANA TRIBINA U NOVOM SADU ,,VAŽNOST PORODICE I NASILJE KAO NEGATIVNA POJAVA“

Dana 13. maja 2022. godine, u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada održana je tribina pod temom „Važnost porodice i nasilje kao negativna pojava“.

Organizatori tribine, Strukovno udruženje policije „Dr R. A. Rajs“ i Udruženje žrtava nasilja u porodici „HAJR“, okupili su istaknute stručnjake u ovoj oblasti iz državnih organa i predstavnike nevladinog sektora. Na tribini su sumirani razultati dosadašnjeg rada institucija i razmenjena iskustva nevladinog sektora sa gradskim i pokrajinskim institucijama u Novom Sadu.

Pošto je povod za tribinu bio 15. maj koji se obeležavao kao Međunarodni dan porodice, organizatori su imali za cilj da skrenu pažnju na to koliko je važno negovati dobre i zdrave porodične odnose, kako ne bi došlo do nasilja, i da ukažu na dosadašnje propuste institucija.

Na tribini su govorili stručnjaci Ministarstva unutrašnjih poslova, Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma u Novom Sadu, gospođa Ljiljana Mihajlović, predstavnici nevladinog sektora, advokatica Ivana Romić i psiholog Aleksandar Stevanović iz Visoke škole socijalnog rada u Beogradu. Specijalni gost tribine je bio čuveni psihijatar, profesor doktor Jovan Marić. Tribinu je otvorila savetnica gradonačelnika, gospođa Ljiljana Koković, dok je moderator bio glumac i prvak Pozorišta na Terazijama, Slobodan Stefanović. Svoj doprinos i podršku tribini je dala i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada, Kristina Karaić.

Predsednik Glavnog odbora Strukovnog udruženja policije, Boban Pavlović, pozvao je sve građane koji trpe nasilje ili znaju da neko to doživljava, da prijave, i ukazao na to da treba da imaju poverenja u sve institucije koje u tome postupaju.

Hajrija Ramadani je ispred Udruženja HAJR ohrabrila sve one koji trpe nasilje da ga prijave i istakla da bi institucije morale da sarađuju i da postupaju u skladu sa zakonom, jer bi se samo tako izbegle velike porodične tragedije koje se, nažalost, dešavaju.

Niko ne treba da trpi nasilje, a moralna je odgovornost svih nas da ga prijavimo ukoliko ga uočimo u okruženju. Na taj način ćemo zajedno sprečiti pojave koje štetno deluju na porodične odnose, a posebno na razvoj naših najmlađih članova, naše dece, istakao je Boban Pavlović.

Uz podršku rukovodstva Grada Novog Sada, poslata je jasna poruka svim građanima da neguju dobre porodične odnose, da ih sami uređuju i da zajedno učestvuju sa državnim organima i nevladinim sektorom u borbi protiv nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *