Noć muzeja – Policija Srbije kroz istoriju

Apel učesnicima protesta
Apel učesnicima protesta!
4 aprila, 2017
Nova ovlašćenja policije u slučaju nasilja u porodici
Nova ovlašćenja policije u slučaju nasilja u porodici
1 juna, 2017

Noć muzeja – Policija Srbije kroz istoriju

Noć muzeja - Policija Srbije kroz istoriju

Beograd, 20.maj – Strukovno udruženje policije “Dr Rudolf Arčibald Rajs” je učestvovalo kao izlagač na XIV Noći muzeja koja se održala 20. maja 2017. godine.

Noć muzeja predstavlja jedinstven međunarodni kulturni spektakl kao deo Evropske Noći muzeja. U više od 120. gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širomSrbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Noć muzeja je postao pravi srpski uspešni brend. Ova manifestacija je među prvim ozbiljno radila na ideji decentralizacije kulture pa se odlični programi u jednoj noći mogu videti širomSrbije. Zbog toga je ova noć podjednako važna za velike gradov ekao i za najmanja i najudaljenija mesta u našoj zemlji. Nacionalna Noć muzeja predstavlja primer dobre prakse, koja prati evropske trendov euspešnih privatnih inicijativa. Noć muzejа približava muzejske sadržaje svakodnevnoj nemuzejskoj publici, unapređuje kulturnu scenuSrbije i neguje kulturnu baštinu. Tom prilikom, zahvaljujući kolekcionarima Strukovno udruženje policije je predstavljalo u Noći muzeja jedinstveni deo istorije srpske policije. U Kazamatima Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi, posetioci su imali priliku da vide kako su se menjale uniforme i oprema srpskog policajca od 1950. godine. Takođe, bilo je izloženo ordenje koje se nekada dodeljivalo, kao i vozila koja je nekada vozila policija.

Izložba je bila veoma posećena kako od stane najmlađih, tako i ostalih generacija oba pola. Posebno su emotivno reagovali penzionisani pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova koji su nekada nosili takve uniforme i koji su podsetili svog službovanja.

Strukovno udruženje policije se ovom prilikom zahvaljuje  kolekcionarima koji su nesebično pomogli u realizaciji projekta.  

Deo izložbe možete pogledati u galeriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *