,,Narodni“ poslanik Novaković napao policajce!

Policijskoj ispostavi Futog donirana oprema za video nadzor!
10 septembra, 2018
Od ove školske godine edukacija i đaka prvaka!
16 septembra, 2018

,,Narodni“ poslanik Novaković napao policajce!

Strukovno udruženje policije „dr Rudolf Arčibald Rajs“ najoštrije osuđuje svaki napad i svako ometanje policijskih službenika prilikom preduzimanja službenih radnji, a koje su preduzete na osnovu zakonskih propisa i u skladu su sa svim pravilima službe.

Incident koji se dogodio u opštini Vrbas od strane političara Narodne stranke i njenog poverenika za Vojvodinu, Branislava Novakovića, kao i grupe lica, najverovatnije njihovih simpatizera, a koje su isti okupili kako bi sprečili, omeli i u krajnjem slučaju napali policijske službenike u zakonitom preduzimanju službenih mera i radnji, za svaku je osudu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su svojim ispravnim postupanjem dokazali još jednom da nema zaštićenih prilikom preduzimanja zakonskih mera i radnji, da su imuni na politički ili bilo kakav drugi uticaj koji je pokušan u navedenom incidentu i da nepristrasno, profesionalno i uz poštovanje ljudskih prava primenjuju policijska ovlašćenja.

Onaj ko se drzne i pokuša na bilo koji način da spreči, omete ili napadne policijskog službenika u vršenju službene dužnosti ne poštuje ni samu državu, narod koji ona predstavlja kao ni zakone koji u njoj vladaju.

U skladu s članom 53. Zakona o policiji, propisano je da će Policija državnim organima, pravnim ili fizičkim licima s javnim ovlašćenjima, odnosno ovlašćenim pravnim ili fizičkim licima u postupku vansudskog namirenja, na pisani zahtev, kada se osnovano očekuje otpor, pružiti pomoć radi omogućavanja bezbednog sprovođenja izvršenja i preduzimanja drugih mera i radnja iz njihove nadležnosti.

Nemili događaj u opštini Vrbas potvrđuju da su policijski službenici preduzimali zakonske mere i radnje i da su u skladu sa zakonskim propisima primenjivali svoja ovlašćenja prema onima koji su ih napali, omeli i sprečili službena lica u vršenju službene dužnosti.

Glavni zadatak policijskih službenika prilikom pružanja policijske pomoći jeste da se brine o bezbednosti svih pristunih lica na mestu pružanja iste i da spreči svakog ko ugrožava ili povređuje prava prisutnih lica i da omogući zakonitu odluku ili meru izvršenja drugih državnih organa.

Koliko god da se pripadnici policije trude da obavljaju svoj posao profesionalno i u skladu sa zakonom, i iako je opše poznato da policijska profesija predstavlja jednu od najtežih i najstresnijih profesija na svetu, postoje trećerazredni političari koji i dalje misle da omalovažavajući policiju, nepoštujući propise i zakone, podižu sebi neostvaren rejting.

Dela, držanje i ponašanje narodnog poslanika, moraju biti za primer, dosledni instituciji u kojoj obavljaju svoju odgovornu, moralnu i javnu funkciju a ujedno moraju pretstavljati ozbiljnost, umerenost i pravičnost prema narodu koji ih je birao.

Političar kao javna ličnost i lik čije se delo nadaleko čuje i poznaje, ne može sebi da dozvoli luksuz bahatog ponašanja, uvredljivih reči a kamoli fizičkih napada i nasrtaja na policiju koja preduzima zakonitu radnju pružanja policijske pomoći.

Sam taj čin dovoljno već dokazuje neadekvatnost njegovih stavova i razmišljanja kao državnika i takvim političarima nikako nije mesto u instituciji kakva je Narodna skupština Republike Srbije.

Kako jedan takav državnik, koji je hapšen zbog pronevera, koga očekuje još jedan sudski postupak, koji je od ranije poznat policiji po izvršenju krivičnog dela, može sebe da naziva “narodnim poslanikom” a da ima obraza policijske službenike da pita “A šta ste vi?”

Policijski službenici širom Srbije skoro svakodnevno se susreću sa ovakvim i sličnim događajima, ometanjem, vredjanjem i napadima u toku obavljanja poslova bezbednosti i pružanja policijske pomoći, ali nezamislivo je i društveno neprihvatljivo da se tako ponaša jedan narodni poslanik, i još da se diči time.

Ako Vam nije jasno ko smo mi, i ako naše nove uniforme sa jasnim natpisima i oznakama ne govore dovoljno o tome ko smo mi, suvišno je išta više i komentarisati. Pravo je pitanje ko ste zapravo vi gospodine narodni poslaniče, izaslaniče naroda i predstavniče najviše institucije države i odakle vam više obraza i smelosti da posle svega vi nas pitate “ko smo mi?”

Da ste bili sa nama na ratištima i u rovovima, borili se za ovu zemlju i njen narod, možda biste bolje shvatali ko smo mi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.