Da li su krvave policijske uniforme i polomljene glave manje vredne?
8 jula, 2020
PODELILI SMO PATIKE MALIŠANIMA I PREKINULI DALJE DRUŽENJE ZBOG NOVONASTALE SITUACIJE
19 jula, 2020

STOP napadima na policijske službenike!

Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ poziva sve građane da ne podležu manipulacijama na društvenim mrežama i da ne budu instrumentalizovani za nečije perfidne političke i druge zlonamerne ciljeve. Ne dozvolite da vam se serviraju fragmentisani snimci skorašnjih nemilih događaja i delova policijskih intervencija.

Strukovno udruženje policije, kao udruženje građana, prvenstveno policijskih službenika, najoštrije osuđuje javne prozivke policijskih službenika u pojedinim medijima i po društvenim mrežama kojima se svesno ugrožava njihova sigurnost i bezbednost.

Najveću žrtvu su podneli policijski službenici Policijske uprave u Novom Sadu, Burmaz Nikola i policijski službenik u Policijskoj upravi za Grad Beograd, Ivan Rovčanin, ali i svi drugi policajci koji su na protestima samo izvršavali svoje redovne službene zadatke štiteći imovinu, druge građane i svoje živote od huligana i nasilnika. U prvom slučaju je došlo do error in persona, jer uopšte nije reč o policajcu čije se ime i prezime zloupotrebljava već danima i satanizuje na najgori mogući način, ugrožavajući mu slobodu, mir i bezbednost, i narušavajući mu ugled. U slučaju kolege Ivana su pokušali da obmanu građane i poistovete s postupanjem policajaca u SAD kada je život izgubio Džordž Flojd. Ivan je primenio sredstva prinude u skladu s važećim propisima, dok su američki policajci prekoračili svoja ovlašćenja. 

Pa, dokle više da trpe oni koji najviše doprinose bezbednosti svih građana i njihove imovine? Dokle više da se satanizuju snage bezbednosti? Policajci samo primenjuju svoja ovlašćenja, koja u nekim situacijama mogu biti prekoračena, a što će utvrđivati nadležni organi.

Apelujemo na sve građane i medije da poštuju pretpostavku nevinosti kao procesni mehanizam u okviru korpusa odredaba koje se odnose na vitalna prava i slobode čoveka. Ne zaboravimo da je ova pretpostavka jedna od najvažnijih ustavnih i međunarodnopravnih garancija. 

 Ukoliko je neko od policijskih službenika prekoračio svoja ovlašćenja, postoje nadležne službe u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova koji će u u odgovarajućem postupku to utvrđivati. Takođe, postoje i određeni mehanizmi spoljašnje kontrole rada Ministarstva.

Ovog puta moramo javno osuditi preuzimanje pravde u svoje ruke – jer za to postoje nadležni ograni. To ne sme da nam bude prihvatljivo ponašanje u demokratskom društvu i to ne sme da postane obrazac normalnog ponašanja građana, neodgovornih političara, kao ni medijskih urednika.

 Zaštitnik građana Republike Srbije (Ombudsman) utvrdio je direktnim uvidom na terenu tokom javnih okupljanja građana u protekloj sedmici da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima okupljanja, osim u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on sam pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. On je istakao da je za pojedinačne slučajeve upotrebe prekomerne sile pokrenut postupak kontrole i da nije bilo sistemske represije policijskih službenika.

Evidentni su pojedinačni, izdvojeni slučajevi prekomerne upotrebe sile i prekoračenja sredstava prinude, ali su za te izolovane slučajeve postupci uveliko u toku.

Upravo je tih par snimaka izazvalo negodovanje javnosti, ali to ne daje nikome za pravo da objavljuje lične podatke policijskih službenika, dok se ne utvrde sve okolnosti i vinovnici, a pogotovo da se poziva na njihov linč i nasilje.

Ukoliko imate saznanja ili sumnjate da je policijski službenik ili drugi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova počinio ili čini krivično delo na radu ili u vezi sa radom, molimo vas da to prijavite Sektoru unutrašnje kontrole.

Sektor unutrašnje kontrole policije vrši unutrašnju kontrolu rada policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, a naročito u pogledu poštovanja i zaštite lјudskih i manjinskih prava i sloboda pri izvršavanju službenih zadataka i primeni policijskih ovlašćenja, odnosno pri vršenju poslova iz svog delokruga.

Sektor unutrašnje kontrole omogućio je građanima da mogu da im se obrate preko  telefonske  linije 011/3121555,  putem elektronske pošte na mejl: sukp@mup.gov.rs ili pisanim putem na adresu: Bulevar Zorana Đinđića 104, 11070 Novi Beograd.

 

 

 

 
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *