„SPARTAN RACE“ I OVE GODINE!
mart 27, 2019
MIJAILOVIĆU, BUDITE PROFESIONALAC, A NE POLITIČAR!
april 3, 2019

JOŠ JEDNA BLAGA KAZNA ZA RANJAVANJE POLICAJCA

Strukovno udruženje policije ,,dr Rudolf Arčibald Rajs” osuđuje blage kazne i kaznenu politiku za sve napade i svako ometanje policijskih službenika u vršenju službene dužnosti.

Napad koji je direktno usmeren na život i telo policijskih službenika i čuvare reda jeste posredno napad na državu i na svakog građanina i njegovu bezbednost o kojima danonoćno brinu.

Podsetićemo vas na Novopazarca D.K. koji je 7. septembra 2017. godine pucao iz pištolja na policijskog službenika i ranio ga u predelu stomaka. Hladnokrvni napadač je kasnije, bez bilo kakve griže savesti, slagao inspektore da je neko iz automobila pucao na njega, pa slučajno pogodio policajca. Tu priču su potvrdili njegovi prijatelji. D.K. je celokupan uviđaj posmatrao sa mesta događaja, da bi novopazarski inspektori, pregledom snimaka sa nadzornih kamera, utvrdili da je D.K. lagao i da je on pucao na policajca.
D.K. je prvobitno pred Višim sudom u Novom Pazaru osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.

Apelacioni sud u Kragujevcu je poništio tu presudu i vratio na ponovno suđenje. Na ponovljenom suđenju, okrivljeni je kažnjen kaznom zatvora od 11 godina i 6 meseci, da bi Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažnom presudom smanjio kaznu zatvora na 7 godina i 8 meseci. Inače, okrivljeni D. K. se teretio za dva krivična dela: Teško ubistvo iz člana 114 KZ i Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekplozivnih materija iz člana 348 KZ.

Sudijsko obrazloženje za smanjenje kazne zatvora jeste da je teško ubistvo ostalo u pokušaju, kao i da ustrelnom ranom trbuha kod policajca nije oštećen važan deo tela ili organ, niti mu je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad ili mu je teško narušeno zdravlje.

Za krivično delo Teško ubistvo iz člana 114, stav 1, tačka 7, a u vezi s članom 30 Krivičnog zakonika predviđena kazna zatvora je najmanje 10 godina ili od 30 do 40 godina zatvora. U članu 30, stav 2 KZ-a propisano je ,,učinilac će se za pokušaj kazniti kaznom propisanom za krivično delo, ili ublaženom kaznom.”. Da li je moguće, drage sudije, da ste za ovakvo hladnokrvno pucanje na policijskog službenika koji je bio na dužnosti, primenili institut krivičnog prava ,,ublažavanje kazne”? Da li je trebalo da policijski službenik, koji neposredno brine o svim građanima na ulici, bude ubijen, da biste vi izrekli strožu kaznu? Da li je moguće da ste u konkretnom slučaju došli do olakšavajućih okolnosti koje su dovele do ublažavanja kazne?

Uniformisani pripadnik MUP-a je upucan prilikom vršenja službene dužnosti. Srećom, metak je prošao kroz telo ne povredivši vitalne ograne. Okrivljeni je svesno lagao, posmatrao uviđaj i ponašao se kao da se nije ništa desilo. Okrivljeni je svesno nosio oružje na javnom mestu…


Sudije, da li ćete ikada zaštititi pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kao što oni svakodnevnim angažovanjem štite i vas i sve građane u Srbiji?

Generalna prevencija u ovakvim i sličnim krivičnim delima se postiže strožim kaznama svakog onog ko se drzne da napadne, omete ili u krajnjem slučaju otvori vatru na policijske službenike u vršenju službene dužnosti, ali i na sve predstavnike državnih organa.

Ovo je samo još jedan slučaj u nizu u kojem je potvrđena blaga kaznena politika sudova u R Srbiji u postupcima koji se vodi protiv onih koji su napali, omeli ili pucali na predstavnike MUP-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *