Zajedničke patrole srpske i kineske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

NASELJE FEST 2019 – OTVORENA TRIBINA O PREVENCIJI BOLESTI ZAVISNOSTI I KRIMINALITETA
jul 4, 2019
Nastavak opremanja vatrogasno-spasilačkih jedinica
avgust 20, 2019

Zajedničke patrole srpske i kineske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu

Da je briga o bezbednosti svih građana Republike Srbije najvažniji zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova dokazuje i najavljena buduća saradnja policije Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

Našu zemlju sve više posećuju turisti različitih zemalja. Najveći broj stranaca koji borave i žive u R Srbiji su upravo iz NR Kine. Od jeseni će se njima omogućiti direktno obraćanje policijskim službenicima njihove zemlje u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu, jer će se od jeseni formirati srpsko-kineske policijske patrola. Ovim će se svakako povećati bezbednost i ostalih građana u R Srbiji, kao i stranih državljana koji istu posećuju, jer će se povećati prisustvo policijskih službenika na terenu. Svakako će doći i do razmene iskustava među policajcima iz NR Kine i naših kolega, što će doprineti unapređivanju obavljanja određenih policijskih poslova.

U tom smislu, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Biljana Popović Ivković, razgovarala je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine, Čen Bo, o konkretnim oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova i ponovnom zahtevu takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Popović Ivković je istakla da Srbija i Kina imaju dobre prijateljske odnose koji se intenzivno razvijaju. Tokom razgovora Popović Ivković i Čen Bo osvrnule su se i na nedavnu posetu Srbiji ministra javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžija, koju su ocenile kao izrazito uspešnu.

Na sastanku su razmatrani konkretni koraci koji će biti preduzeti u realizaciji dogovora koji su postignuti tokom posete ministra Kedžija Srbiji, među kojima su i zajedničke patrole srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu sa radom u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Govoreći o ponovnom zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Popović Ivković je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Narodne Republike Kine o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Popović Ivković je naglasila da je Republika Srbija tada, uz pomoć prijatelja, uspela da onemogući politizaciju Interpola, koja bi proizvela nesagledive posledice po sve članice. Ona je ponovila da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, kao i da bi eventualni prijem tzv. Kosova u ovu policijsku organizaciju predstavljao kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Čen Bo je istakla da će Narodna Republika Kina nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u odbrani suvereniteta i međunarodnog prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *