Policajcima sve manja kupovna moć!
21 novembra, 2022
ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA
28 novembra, 2022

Za 16 godina, 141 policajac je izvršio suicid!

Nažalost svedoci smo tragičnog događaja u kojem je izgubljen još jedan policijski život, još je žalosnije što je izgubljen samoubistvom. Prema nezvaničnim informacijama jedan od razloga samoubistva policajca u Alibunaru bila je psihološka presija i tenzija od strane rukovodioca. 

Prema podacima kojima raspolaže Strukovno udruženje policije, u periodu od 2000. do maja 2016. godine samoubistvo je izvršio 141 policajac. Najveći broj policajaca koji su izvršili suicid obavljalo je poslove policajca opšte nadležnosti 49,3%,  pripadnika kriminalističke policije 9,3%, saobraćajnih policajaca 8,5% i graničnih policajaca 7,7%. Prosečna dužina radnog staža je oko 12 , a prosek godina starosti je 36. 

Iako je Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju uvelo telefonsku liniju za hitnu psihološku pomoć u izrazito stresnim situacijama za zaposlene u MUP-u, koja je dostupna NON-STOP, odnosno u periodu od 00-24 časova, sedam dana u nedelji, čija je zamisao da uloga psihologa i socijalnog radnika bude da pruži prvu psihološku pomoć zaposlenima u izrazito stresnoj situaciji, a ne da rešava konkretne probleme, u praksi to i nije baš tako. 

 Ministarstvo unutrašnjih poslova kao poslodavac, bavi se uglavnom posledicom, a ne uzrokom problema i smatramo da se već decenijama ne posvećuje dovoljna pažnja ovom problemu. Generalno, ne radi se na prevenciji,  MUP nema dovoljno razvijene stručne službe i sa kapacitetima da se detaljno posvete prevenciji kao i psihološkoj podršci, kao i sa pružanjem psihološke podrške koja bi imala za cilj poboljšanje socijalnog i radnog funkcionisanja, poboljšanje kvaliteta života i podrška kod drugih problema mentalnog zdravlja. 

Poznato je da policijska profesija prema istraživanjima i objavljenim podacima domaćih i svetskih stručnjaka iz oblasti psihologije nesporno spada među deset najstresnijih profesija, većina stručnjaka svrstava na 5-6. mesto u pogledu stresora. 

Policajci moraju da se nose sa prirodom posla koja je veoma stresna sama po sebi (ubistva, saobraćajne nezgode, pedofilija, zlostavljanja i sl.), s jedne strane i s pritiscima rukovodioca, a  nažalost široko je rasprostranjeno zlostavljanje na radu policajaca, proizvoljnosti u odlučivanju rukovodilaca, nepoštovanje zakona i procedura. 

Smatramo da je početni korak uspostavljanje u navedenom smislu jedne takve funkcionalne stručne službe, ali i selekcija kandidata prilikom prijema u radni odnos u MUP, jer je evidentan lošiji odabir kadrova koja vezujemo za kronizam, nepotizam i lobiranje. Isti je princip, nažalost, i za napredovanje u službi i raspoređivanje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *