SAOPŠTENJE POVODOM INCIDENTA КOD MURALA RATКA MLADIĆA

Ocenjivanje policijskih službenika vrši se na osnovu lične impresije rukovodioca – indikatori kompetencija nisu merljivi!
25 septembra, 2021
Apel policijskim službenicima i učesnicima protesta
3 decembra, 2021

SAOPŠTENJE POVODOM INCIDENTA КOD MURALA RATКA MLADIĆA

Strukovno udruženje policije, kao organizacija koja okuplja policijske službenike čiji je cilj i davanje stručnog doprinosa u vladavini prava i borbi protiv svih oblika kriminaliteta, a u cilju podizanja stanja bezbednosti Republike Srbije i njenih građana, ovim putem želi da apeluje na učesnike protesta u Beogradu koji su prisutni i koji su se spontano okupili povodom incidenta koje se dogodio prilikom bacanja jaja na mural sa likom Ratka Mladića, da se uzdrže od provokacija pripadnika policije koji su u skladu sa zakonskim propisima, ustaljenom metodologijom rada i procenama starešina angažovani na obezbeđenju javnog reda i mira.


Današnje prisustvo policije kod predmetnog murala je potrebno iz bezbednosnih razloga i u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.
Murali ne mogu da osvanu tek tako na zgradama, jer je potrebno ispoštovati pojedine zakonske okvire ili dogovore sa zajednicom stanara.


U septembru 2015. godine osnovana je i Кomisija za razmatranje umetničkih predloga za oslikavanje murala u gradu Beogradu, koja razmatra zahteve za murale, a potom članovi komisije odlučuju da li će dati saglasnost.
Da bi delo bilo realizovano, potrebna je i saglasnost skupštine stanara zgrade na kojoj je planirano oslikavanje, ali i dozvola Sekretarijata za komunalno-stambene poslove.


Svako drugo postupanje prema fasadama zgrada i objekata predstavlja krivično delo – Uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 212 Кrivičnog zakonika Republike Srbije.


Policija u skladu sa zakonom ima pravo da zabrani održavanje javnog skupa kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, morala, prava drugih, kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje na upotrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, kao i kada nastupi opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu.


Pripadnici policija su reagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima, ne zbog gađanja murala, već zbog narušavanja javnog reda i mira, eskalacije sukoba, kao i zaštite same aktiviskinje.
Uzimajući u obzir da javno okupljanje nije odobreno, da se određen broj aktivista ipak okupio i reagovao na način na koji je reagovao, postavlja se logično pitanje, da li je namera i cilj bio da se zaista prekreči mural, ili da se izazove reakcija javnosti i privuče medijska pažnja.


Pretpostavimo da je mural oslikan u skladu sa navedenom procedurom, svako ko smatra da je mural neprimeren, da vređa ljudsko dostojanstvo ili moral i slično, te da treba da bude uklonjen, ima prava da to zatraži i da dokaže na sudu u parničnom postupku, a ne da postupa kao gospođa Aida Ćorović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *