PUNA RODNA RAVNOPRAVNOST – USLOV JE JEDNAKA MOGUĆNOST ZA MUŠKARCA I ŽENU
25 juna, 2019
NASELJE FEST 2019 – OTVORENA TRIBINA O PREVENCIJI BOLESTI ZAVISNOSTI I KRIMINALITETA
4 jula, 2019

Rad za vreme tropskih vrućina

Poštovani,

Vlada Republike Srbije je 2007. godine donela preporuku za poslodavce kojom se preporučuje da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura (iznad 36 stepeni Celzijusa), a naročito u periodu od 11.00 – 16.00 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Pri radu zaposlenih na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature obaveze poslodavaca su da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno mere bezbednosti i zdravlja na radu.Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vreme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika. Međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mera je izbegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

U skladu sa gore pomenutim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je merodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mestu svedu na najmanju moguću meru.

Stoga apelujemo da se policijskim službenicima u najtoplijem periodima dana od 11-16 časova smanje angažovanja na otvorenom, izuzev intervencija koje zahtevaju hitnost i neodložnost po prirodi posla. Takođe predlažemo skaraćenje radnog vremena radnicima koji obavljaju posao u objektima koji nisu klimatizovani ili je visoka temperatura unutar istih. Takođe predlažemo češće menjanje policijskih službenika koji obezbeđuju određene ličnosti i objekte i vezani su za određenu poziciju koju ne mogu da napuste iz bezbednosnih razloga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *