Otvoreno pismo Rodoljubu Šabiću – Policija nije politika!

Reci NE drogi u školi!
21 oktobra, 2017
Realizacija projekta u OŠ ,,Aleksa Šantić“ Nova Gajdobra
29 oktobra, 2017

Otvoreno pismo Rodoljubu Šabiću – Policija nije politika!

Poštovani gospodine Šabiću,

Ne mogu da kao profesionalac i pripadnik MUP-a, ne reagujem na Vaše postove na društvenoj mreži „Twitter“, kada ste bez osnova i razloga optužili da Vas uznemiravaju uniformisani pripadnici MUP-a, zbog nekakve divlje gradnje.

Strukovno udruženje policije na čijem sam čelu do sada nije želelo da reaguje, upravo iz razloga da se ne meša u politiku, jer, kako sam naslov kaže policija nije politika!

Sada smo primorani da reagujemo jer ne želimo da dozvolimo da bilo ko, pa makar to bio i visokopozicionirani državni službenik zloupotrebljava policiju.

Pre svega, Vi kao Poverenik i kao izabranik Narodne skupštine republike Srbije, koji shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja trebalo biti izabran zbog ugleda i stručnosti u oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, morate da imate svest da se Vaš glas daleko čuje i ozbiljno shvata. Bar je tako trebalo da bude do sada.

Stoga, neprihvatljiv je, nedoličan i neprofesionalan tvit da je policija navodno bila na Vašim vratima, a posebno Vaša tvrdnja da ne znate koja je policija navodno bila kod Vas i da ne prepoznajete uniformu!

Još gore, nastavljate sa tom farsom i danima iznosite neistine uprkos zvaničnom demantu i uprkos tome da znate da je to bila komunalna policija! Ili ne znate?

Uniforma policijskih službenika MUP-a Republike Srbije ima čak PET jasnih i fluorescentnih ,,POLICIJA” na svim stranama tela.

Ne budite neozbiljni, deca u predškolskom uzrastu znaju da prepoznaju uniformu policajca MUP-a, a Vi kao Poverenik bi trebalo jako dobro da razaznajete uniforme policije u kojoj ste poverenik.

Vi biste morali znati nadležnosti organa državnih i gradskih uprava, a takođe kristalno jasno bi trebalo da poznajete pritužbeni ili bilo koji drugi postupak utvrđivanja šta se zaista stvarno desilo.

Ukoliko imate određena saznanja ili dokaze u vezi sa zloupotrebom policijskih službenika, dostavite iste nadležnom tužilaštvu kao nadležnom organu i nemojte da iznostite insinuacije i neistine.

Poznato Vam je da postoje oblici unutrašnje i spoljašnje kontrole policije kojima se takođe možete obratiti. Ili bi trebalo da Vam je poznato?

Vašim suvišnim javnim komentarima uvredili ste sve pripadnike MUP-a, jer ste ih okarakterisali kao instrumentalizovane, zloupotrebili ste policiju bez argumenata, a potom se pravdate navodeći da je krenula kampanja protiv Vas kao institucije Poverenika.

Podsetiću Vas da je policija u životu građana prisutna mnogo vekova pre bilo kojih političkih stranaka, pokreta, Udruženja i Poverenika.

Javno Vam se obraćamo sa zahtevom da Vi i Vama slični prestanete sa zloupotrebom policije za svoje političke poene i prepirke, mi nismo figure u šahu da nas povlačite i provlačite kako Vam se sviđa.Mi smo policija u službi građana. Sada kada smo konačno uvaženi i kada nam je nakon mnogo godina vraćeno dostojanstvo, poboljšani uslovi za rad i kad možemo da se bavimo svojim poslom, možemo za isto da zamolimo i Vas – bavite se svojim poslom i ostavite policiju na miru.

Predsednik

Nenad Ljubišić

Comments are closed.