Otvoreno pismo sudijama za prethodni postupak i sudiji Radmili Đerić!

NEHUMANO- ZA VREME TROPSKIH VRUĆINA U NOVOM SADU POJAČANA KONTROLA UČESNIKA U SAOBRAĆAJU!
30 juna, 2021
Ocenjivanje policijskih službenika vrši se na osnovu lične impresije rukovodioca – indikatori kompetencija nisu merljivi!
25 septembra, 2021

Otvoreno pismo sudijama za prethodni postupak i sudiji Radmili Đerić!

Uvažene sudije, ne mogu da ostanem nem na fotografije rešenja koje kruže društvenim mrežama i kojim se ne određuje pritvor osumnjičenom Galić Lazaru koji se tereti da je dana 18.7.2021. godine na Кaraburmi vozilom oborio tri pešaka, a nakon toga pobegao sa lica mesta.

Najoštrije se protivim rešenju sudije za prethodni postupak Radmili Đerić kojim je odbila predlog tužilaštva da se višestruko osuđivanom od toga čak dva puta za krivična dela protiv javnog saobraćaja i šest puta kažnjavan za saobraćajne prekršaje odredi mera pritvora.


Uvažena sudijo, zar zaista mislite da je ovakvom licu koje se branilo ćutanjem dovoljna mera zabrane napuštanja boravišta a naveli ste u rešenju da ima pasiviziranu (fiktivnu) adresu od strane policije?
Zar ozbiljno mislite da će biti dovoljna mera oduzimanja vozačke dozvole i da će ga to sprečiti da i dalje vozi, povređuje i ubija decu?


Policijski službenici se u potpunosti saosećaju i identifikuju sa povređenim žrtvama kao i sa porodicama povređenih i poginulih. Jako dobro poznaju njihovu patnju, bol i potrebu za pravdom i pravičnošću.


Reći ću Vam i zašto uvažena sudijo, deskriptivno i drsko da bolje shvatite i razumete suštinu, dalekosežnost takvih odluka i faktičke posledice Vaših odluka i dela.


Zato što ne sedimo u sterilnoj sudnici, daleko od realnosti života i posmatramo događaje kao brojeve predmeta a žrtve, svedoke i porodice istih kao broj na pozivu za saslušanje!


Mi smo ti koji prvi dolaze na mesto događaja, gledaju izlomljena, krvava besvesna tela dečice ili još gore umirujuća i u bolovima nekontrolisano drhteća tela. Njihovi izrazi lica, vapaji, bespomoćni pogledi gašuće nade, gubljenje svesti i tonuće u nepovrat…
Vrištanje očevidaca, porodice, prijatelj i slučajnih prolaznika su nešto što ne želimo ni u snu da iskusite, a kamoli na javi.


Pozivam Vas ovim javno da izađete iz idealizma sudnice na ulicu, prisustvujete gorkim scenama života i realnosti. Izađite sa policijom i tužiocima na teren, kao što su istražne sudije nekad praktikovale.


Uverite se sami, kako se izvršioci ponašaju prema nama i građanima, javnom poretku i zakonima, kada pokazuju pravo lice, a ne kada obuku skupa odela i dođu uglađeni i sređeni sa svojim advokatima u vašu sudnicu.


Hajdete sa nama dok saopštavamo lično roditeljima da su im poginula deca ili najbliži. Nek Vas malo šamaraju, grebu i udaraju u grudi izbezumljene i očajne majke, nek pred vama padaju u nesvest jer ne žele da poveruju u ono što im govorimo, ne žele da prihvate realnost bez svoje dece i voljenih.


Potom iznova i iznova moramo da proživljavamo stresne scene sa uviđaja koje nam prolaze kroz glavu dok odgovaramo na pitanja pordice.


Siguran sam da bi posle takvog iskustva drugačije shvatali i razumeli stvari a i donosili drugačije odluke.


A da li znate na koje pitanje je najteže odgovoriti? Zašto je takvo lice kao što je Galić Lazar i dalje na slobodi, zašto se on slobodno kreće posle svega, nastavljajući da povređuje i ubija decu i dalje krši zakon, a mog deteta više nema?


To ću ostaviti Vama da odgovorite pre svega Vašoj savesti, a onda i javnosti.


Ne mojte da se pozivate na slobodno sudijsko uverenje, to je svakako vaše pravo, ali u ovom konkretnom slučaju ne mogu da razumem i prihvatim vašu uvaženu odluku.


Nadam se da mirno spavate uvaženi sudijo, jer to je na kraju krajeva i najbitnije, ali ako to posle ovoga zaista možete vreme je da ozbiljno preispitate vaše stavove, odluke, dela i poimanje realnosti!


Ja lično kao i Strukovno udruženje policije podržavamo protest građana povodom predmetnog događaja, a Vi ako imate obraza i morala, obratite se javnosti i javno obrazložite zašto posle svega navedenog niste odredili pritvor Galić Lazaru?


Iskreno se nadam da zaista postoji neka olakšavajuća okolnost koju smo prevideli a koja Vas je navela na ovu sramnu, nelogičnu i na izvršioca nedelujuću meru, uznemirila javnost i prouzrokovala osećaj nepravde kod porodice i građana…

Predsednik

Nenad Ljubišić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.