Sram Vas bilo gospodine Aleksiću!
6 septembra, 2019
Podrška projektu ,,Sigurno društvo“ i ,,Sigurni grad“
29 septembra, 2019

Оtvoreno pismo gospodinu Janku Veselinoviću

Poštovani gospodine Janko,

Kao odgovor na Vaš neumesni gest i komentar povodom plata zaposlenih u Žandarmeriji kao i evidentnoj hajci koju Vi i takozvani Savez za Srbiju vodite protiv MUP i Žanadrmerije, potrebno je najpre da razumete i shvatite šta je uopšte Žandarmerija, koje poslove obavljaju pripadnici Žandarmerije. 

Kako je biti u koži policajaca i žandarma, sa kakvim se psihološkim izazovima, pritiscima i stresovima susrećemo bojim se nikada nećemo moći da Vam u potpunosti dočaramo, jer to može da razume samo neko ko je obavljao takve poslove.

Žandarmerija je posebna jedinica policije koja izvršava policijske i druge unutrašnje poslove i zadatke, kada postoji stanje povećanog rizika po stanje javne bezbednosti, kao i ugrožavanje bezbednosti lјudi i imovine u većem obimu. Žandarmerija samostalno ili u saradnji sa organizacionim jedinicama MUP i ostalim subjektima bezbednosti, planira, organizuje i izvršava poslove i zadatke u uslovima kada postoji neposredna opasnost od nastanka ili su nastale krizne situacije, vanredni događaji i stanja povećanog rizika izazvani: pretnjom oružanom pobunom, pretnjom od izvršenja ili izvršenim terorističkim aktima, kriminalnim aktivnostima grupa ili pojedinaca, javnim okuplјanjima, elementarnim nepogodama i drugim nesrećama i opasnostima. Žandarmerija planira, priprema i organizuje upotrebu jedinice u vanrednom i ratnom stanju i u odbrani Republike Srbije.

Žandarmerija je kao što Vam je i poznato iznela najveći teret angažovanja u elementarnim nepogodama koje su zadesile Srbiju i njene građane proteklih godina. Pružanje pomoći u vanrednim situacijama – spasilačka služba (u slučaju opšte opasnosti, otklanjanje posledica prouzrokovanih elementarnim nepogodama i sl.) takođe je jedan od zadataka ove jedinice.

Najšire rečeno Žandarmerija je mobilna manevarska jedinica koja se angažuje u slučajevima vanrednih događanja iz domena javne bezbednosti.

Procena stanja bezbednosti i bezbednosnih pretnji, kao i analiza upotrebe i angažovanja policijskih snaga u prethodnom periodu, posebno uzimajući u obzir kopnenu zonu bezbednosti, ukazali su na potrebu za obrazovanje visokoprofesionalne službe sastavljene od vrhunski obučenih pojedinaca u okviru policijskog sistema koja bi bila obučena, osposobljena i opremljena za različiti dijapazon angažovanja od klasičnih policijskih zadataka do angažovanja koja obuhvataju izvođenje dejstava, mera i radnji vojnog karaktera, i ova procena je u realnosti u potpunosti opravdana.

Sa druge strane, moram da se zapitam, odakle Vama pravo da javno komentarišete i osuđujete primanja pripadnika Žandarmerije iz udobne fotelje i  poslaničke klupe, a pri tom plasirate fotografije iz Francuske i prikazujete ih kao događaje u Beogradu.

Da li Vi uopšte možete da zamislite kako je to mesecima biti odvojen od porodice, na prvoj liniji „fronta“ ne znajući da li ćeš se sutra vratiti kući?

 Ne, ne znate, jer Vas viđamo u luksuznom vozilu, sedate u otmeni restoran, vadite skup mobilni telefon i u hedonizmu i obilju kucate neprikladne komentare, obmanjujete javnost  i smišljate podvale.

Da li je to ideja „sporazuma sa narodom“ koji zastupate i za koji se zalažete, da blatite one koji krvare, ne spavaju i iz petnih žila se bore na časne i poštene načine za ovu zemlju i narod?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *