Ocenjivanje policijskih službenika vrši se na osnovu lične impresije rukovodioca – indikatori kompetencija nisu merljivi!

Otvoreno pismo sudijama za prethodni postupak i sudiji Radmili Đerić!
23 jula, 2021
SAOPŠTENJE POVODOM INCIDENTA КOD MURALA RATКA MLADIĆA
9 novembra, 2021

Ocenjivanje policijskih službenika vrši se na osnovu lične impresije rukovodioca – indikatori kompetencija nisu merljivi!

Merila i njihovi indikatori bazičnih kompetencija i rezultata rada na način određenim u Uredbi o ocenjivanju policijskih službenika NISU MERLJIVI.

JEDINI merljivi rezultat rada je inovativnost, jer je za indikator navedeno „Najmanje tri predloga za unapređenje procesa rada“.
Takođe, nije propisan i određen način i metodologija merenja i utvrđivanja da li policijski službenik ima ili nema predviđene kompetencije.

Određena je SAMO definicija, svrha i indikatori bazičnih kompetencija, a ne КRITERIJUMI i MERLJIVOST.
Кako indikatori predstavljaju samo pokazatelj stanja neke pojave ili promene, postavlja se logično pitanje ne samo određivanja kriterijuma ocenjivanja indikatora nego još bitnije, pitanje mogućnosti merljivosti indikatora.

Sa druge strane, određeno je da je ocenjivanje osnov za praćenje i unapređenje rezultata rada policijskih službenika u Ministarstvu, karijerni razvoj i napredovanje, a u svrhu ostvarivanja strateških ciljeva i planova Ministarstva.

Dakle, ocenjivanje PROIZVODI faktičko stanje i utiče na karijerni razvoj i napredovanje policijskih službenika, a zasnovano je na na NEMERLJIVIM indikatorima i merilima, što je nedopustivo i otvara prostor za manipulaciju i zloupotrebu od strane ocenjivača i kontrolora, što se u nama poznatoj praksi masovno događa.

Strukovno udruženje policije je uputilo dopis Sektoru za ljudske resurse MUP-a u kojem je ukazalo na ovu poznatu činjenicu i zatražilo preciziranje i obrazloženje u vezi sa ključnim pitanjima u pogledu ove problematike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.