Kazna za drsko i bezobzirno ponašanje!
2 oktobra, 2018
Edukacija polaznika 16.klase COPO za projekat OBD 2018.
14 oktobra, 2018

Nerealno poređenje!

Pojedini policijski sindikati u Srbiji obmanjuju policajce i građane nerealnim poređenjima i bespotrebnim podsticanjem na proteste.

Smatramo da je nerealno i neadekvatno poređenje štrajka radnika u Poljskoj sa sveukupnom ekomnomskom i objektivnom situacijom u Srbiji, a pogotovo komparacija sa stanjem policajaca u Srbiji.

Pre svega, štrajku u Poljskoj je prisustvovalo oko 20000 zaposlenih u državnom sektoru i to policajaca, vatrogasaca, carinika, zatvorskih stražara i ostalih zaposlenih u državnom sektoru, a ne 30000 policajaca koliko se navodi na fejsbuk profili Policijskog sindikata Srbije.

Osnovni razlog štrajka policajaca, po rečima samog lidera Poljskog policijskog sindikata Slawomir Koniuszy jeste neusklađenost između plata mladih i iskusnih policajaca.

Naime, u Poljskoj je veoma izražena razlika u visini plate policajaca u zavisnosti od godina staža, koji predstavlja osnovni kriterijum za određivanje iste. Policajac na početku karijere ima platu koja je više nego duplo niža nego plata policajca koji ima 15-20 godina staža. Plata policajca koji ima preko 20 gogina staža je za oko 2,33 puta veća od policajca koji ima od 0-2 godine staža (prema podacima eurostat).

U ovom momentu, kada su policijkim službenicima Republike Srbije obezbeđene konačno nove uniforme, nova patrolna vozila, nova vozila za dovođenje lica, vatrogasna vozila, novi motocikli, mnogobrojna osnovna sredstva rada (računari, štampači i ostalo), postigla se redovnost u isplati putnih troškova, prekovremenih sati, isplaćuje se noćni rad i rad za praznike, kao i povećanje same zarade, suvišno je išta dalje komentarisati.

Ako pak posmatramo šire ekonomsku situaciju u Republici Srbiji i uzmemo u obzir realni društveni bruto (DBP) proizvod evidentan je konstantan rast i prosperitet u prethodne tri godine (realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,6%, u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu, iznosio je 2,0%, u 2016 – 2,8% u 2015 -0,8%.) Ako izvršimo komparaciju sa Poljskom, ona je imala pad u 2016 godini na 2.7% sa 3.8% koliko je iznosio u 2016 godini, a nakon toga beleži rast.

Ako dakle pričate o Poljskoj gospodo, treba da znate i sledeće. Po mišljenju ekonomskih stručnjaka, Poljska je skoro dve decenije “ispred“ Srbije u takozvanim evropskim integracijama. Ipak, socijalni i ekonomski parametri Poljske u tom “evropskom“ periodu jesu (kao i u drugim istočnoevropskim zemljama) uglavnom negativni.

Ipak, Poljski ekonomski rezultati u zadnjih 25-26 godina po oceni svetskih ekonomskih stručnjaka bi se mogli oceniti odličnim. Kao rezultat toga Poljaci zapravo nikad nisu živeli bolje u smislu dohotka i kvalitete života, što se ne odražava toliko za državni sektor već važi isključivo za privatni sektor u kojem primat imaju nemačke kompanije.

I za kraj, ako uzmemo u obzir bruto javni dug u odnosu na DBP za 2017. godine koji je za Poljsku doduše povoljniji i iznosi 51% a za Srbiju 61%, zaključujemo da policajci u Srbiji imaju bolje opšte uslove rada, odnos plata, program zdravstvene i socijalne zaštite u odnosu na kolege u Poljskoj, iako ona ima bolji sveobuhvatni ekonomski bilans.

Tako da gospodo draga ako želite da pravite komparativne analize stanja i uslova rada policije, izaberite drugu državu pa da diskutujemo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *