Nastavak poboljšanja uslova za rad zaposlenih u MUP-u!

REAKCIJA NA SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE!
30 januara, 2019
Predlog za smanjivanje papirologije i racionalizaciju trošenja resursa
11 februara, 2019

Nastavak poboljšanja uslova za rad zaposlenih u MUP-u!

Strukovno udruženje policije pozdravlja i podržava aktivnosti i napore ministra unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanovića u izgradnji i renoviranju objekata policije širom Srbije.

Većina objekata koje su u funkciji policijskih stanica, policijskih ispostava i policijskih odeljenja su nenamenski objekti građeni u periodu 1970,1980-tih godina. Nije ni redak slučaj da su ovi objekti policije smešteni u nekadašnje montažne barake u kojima su bili smešteni građevinski radnici koji su gradili gradove širom Srbije čak i ranije, odnosno 1960-tih godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo ovaj problem i u skladu sa budžetskim mogućnostima intezivno renovira i otvara policijske objekte širom zemlje.

Ne sme se izgubiti iz vida da je renoviranje, pa čak i izgradnja samog objekta policije, manja investicija u odnosu na opremanje istog i dovođenja do funkcionalnog nivoa. Primera radi, i najmanjoj organizacionoj jedinici policije potrebno je obezbediti nekoliko vozila, kako sa obeležjima policije, tako i civilnih, za rad operativnih radnika. Prostorije tih objekata neophodno je opremiti kancelarijskim nameštajem, računarima, štampačima i brojnom ostalom opremom. Potrebno je obezbediti sistem komunikacije putem radio-veza, što zahteva i određenu infrastrukturu u vidu repetitora, radio-prijemnika, mini centrala i ostalo. Nakon toga, sledi popuna ljudstvom, što zahteva kadrovska proširenja, a u slučaju policijskih službenika to podrazumeva osnovnu policijsku obuku koja traje oko godinu dana. Tek tada se postiže operativna i tehnička funkcionalnost.

Dakle, kada se sve objektivne okolnosti uzmu u obzir, nije ni malo jednostavno otvaranje policijskih objekata.

Uprkos svemu navedenom, ministar Stefanović je izjavio da je investiranje u policiju, koja je garant sigurnosti i stabilnosti svih građana, investiranje u budućnost sa čim se Strukovno udruženje policije slaže u potpunosti.

Napravićemo kratak osvrt na retrospektivu u pogledu otvaranja i renoviranja policijskih objekata širom Srbije od 2015. godine. U 2015. godini otvorena je Policijska ispostava u Bloku 45 na Novom Beogradu, Policijska ispostava u beogradskom naselju Resnik, Policijska ispostava u Leštanima i Policijska stanica u Ubu. Policijska ispostava Novo naselje u Novom Sadu, Policijska ispostava Medijana u Nišu i Policijsko odeljenje u Batajnici otvoreni su 2016. godine. U 2017. godini otvorena je Policijska ispostava u Lukovskoj Banji u okviru Policijske stanice u Kuršumliji, Policijsko odeljenje u Zemun polju i Policijka stanica u Baču i Svrljigu. Iste godine renovirana je i otvorena šalter sala u Policijskoj upravi u Pirotu. Početkom 2018. godine akcenat se prebacio na opremanje svih policijskih uprava u Srbiji, Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice vozilima, pratećom i kancelarijskom opremom. Samo od početka 2019. godine otvorene su nove prostorije u Policijskoj upravi u Užicu, otvorena je renovirana zgrada Policijske stanice u Osečini  i nova zgrada u okviru Policijske uprave u Čačku.

Ovo su samo neke od činjenica kojima je potvrđena volja i želja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije da policijskim službenicima i ostalim zaposlenima obezbedi bolje radno okruženje i bolje uslove za rad. Samo će na taj način svaki policijski službenik biti zadovoljan svojim uslovima rada i umnogome će se ovako doprineti bezbednosti građana i njihovoj imovini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *