MUP više od deceniju ne poštuje Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu!?

Apel policijskim službenicima i učesnicima protesta
3 decembra, 2021
POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU STRUKOVNOG UDRUŽENJA POLICIJE I SRPSKE POLICIJSKE UNIJE
26 marta, 2022

MUP više od deceniju ne poštuje Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu!?

Ministarstvo unutrašnjih poslova, po saznanjima SUP-a, više od decenije, tačnije 12 godina ne poštuje kao poslodavac zakonske obaveze propisane Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu („Sl. glasnik RS“, br. 36/2010).

Iako je Član 7. Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu jasno i nedvosmisleno propisao da je poslodavac dužan da zaposlenog, pre stupanja na rad, pismenim putem obavesti o zabrani vršenja zlostavljanja i pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog i poslodavca u vezi sa zabranom zlostavljanja, MUP kao organ koji sprovodi zakone samo iste ne poštuje i svojim novozaposlenim ne dostavlja propisano pismeno obaveštenje.

Takođe, član 4. Pravilnika o pravilima ponašanja poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu („Sl. glasnik RS“, br. 62/2010) propisao je da je poslodavac dužan da zaposlenom pre stupanja na rad dostavi obaveštenje o zabrani vršenja zlostavljanja i pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog i poslodavca u vezi sa zabranom vršenja zlostavljanja, od koih jedno obaveštenje zadržava zaposleni.

U periodu od 2011. do 2020. godine ministarstvo unutrašnjih poslova je primilo u radni odnos oko  10.000. zaposlenih, dok je u toku 2021. godine bila planirana realizacija oko 2.500 prijema u radni odnos, od kojih nijedan novozaposleni nije obavešten u skladu sa Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Zlostavljanje na radu u MUP nije redak slučaj, a postoje i pravosnažne presude kojima je dokazan i utvrđen mobing nad zaposlenima, što predstavlja dodatni razlog da se ovoj negativnoj pojavi pristupi analitički a da se rukovodioci osuđeni za mobing edukuju, ili pak rasporede na adekvatna radna mesta.

Prvi korak je u svakom slučaju poštovanje poslodavca zakonskih obaveza i dostavljanje pismenih obaveštenja novozaposlenima o zabrani vršenja zlostavljanja i pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog i poslodavca u vezi sa zabranom vršenja zlostavljanja.

Strukovno udruženje policije se obratilo ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu u kojem je ukazalo na ovaj decenijski propust i nepoštovanje legislative Republike Srbije od strane MUP ali do danas nije dobilo nikakav odgovor niti naznaku da će se razmotriti i rešiti predmetna nezakonitost.

Dana 30. decembra 2021. godine održana je svečanost povodom promocije i prijema u radni odnos preko hiljadu polaznika 26, 27, 28. i 29. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u policajce pripravnike, kojom prilikom je izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio da će im država dati snagu zakona.

Poštovani gospodine ministre unutaršnjih poslova, ne možemo da se ne zapitamo, šta podrazumevate pod snagom zakona kada samo MUP već više od deceniju ne poštuje zakone Republike Srbije. Nadamo se da ovo nije još samo jedan u nizu protokolarnih govora jer kao čovek na čelu jednog od najvećih ministarstava u Republici Srbiji sa oko 42500 zaposlenih i četvorostruko više članova porodica zaposlenih imate i moralnu a i zakonsku obavezu da se starate o svojim zaposlenima i njihovim porodicama kao što ste u obavezi da se starate da ministarstvo kojim rukovodite poštuje zakone Republike Srbije, odluke sudova Republike Srbije, preporuke Poverenika i sl.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *