Diskriminacija u MUP, na potezu je ministar Gašić!
30 oktobra, 2022
Policajcima sve manja kupovna moć!
21 novembra, 2022

Ministre Gašiću…

Strukovno udruženje policije podržava stav novog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića o posebnoj zvučnoj i svetlosnoj signalizaciji vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom, ali ujedno smatra da trenutno u MUP ima mnogo bitnijih i neophodnijih stavova da se zauzmu i problema da se reše ili bar da se započne rešavanje.

Podsećamo ministra da se policija, nažalost, ni posle više od dva veka, nije izborila za struku, da je evidentna instrumentalizacija policije, nepotizam i kronizam kao praksa prilikom raspoređivanja i unapređivanja u službi, potom marginalizaciju stručnih kadrova kao i slabljenje morala i operativnosti policajaca, te sve negativniji stav javnog mnjenja i gubljenje poverenja građana u državne organe i institucije pa i policiju kao takvu.

Neophodno je da se izvrši profesionalizacija policije, lustracija određenih službenika a da se policijska profesija izbori za svoju struku u formalnom smislu, kako bi isključivo stručan i obučen kadar sa adekvatnim obrazovnim profilima, stručnim, akademskim i naučnim zvanjima obavljao policijsku profesiju.

Apelujemo na ministra da se u Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta propiše pored naučnih polja i naučna oblast odnosno obrazovni profil, stručni akademski i naučni naziv. Na ovaj način ćete pokazati iskrenu nameru da budete prvi ministar unutrašnjih poslova koji je zaista unapredio službu u pogledu struke i kadrova što će dugoročno rezultirati profesionalizmu, stručnosti, obučenosti i spremnosti policije da odgovori svim savremenim trendovima i pojavama ugrožavanja javnog poretka, građana i same vrednosti koje policija štiti i u cilju zbog kojeg je i formirana.

Posao svakog ministra, pa i unutrašnjih poslova, su strateško rukovođenje, komandovanje radom, unapređivanje i kontrolisanje rada i obezbeđivanje svih preduslova za ostvarivanje ciljeva organizacione jedinice kojom rukovodi. Dalje, ministar predstavlja Ministarstvo, priprema programe i planove rada, prati realizaciju poslova i daje smernice, analizira probleme u vršenju planiranih poslova, priprema smernice i uputstva za ujednačavanje i primenu najbolje prakse, izrađuje predloge plana potrebnih finansijskih i materijalnih sredstava za rad;, daje mišljenja i uputstva za sprovođenje propisa iz delokruga rada, prati učinak zaposlenih, promoviše i obezbeđuje uslove za realizaciju aktivnosti u oblasti evropskih integracija delokruga rada, učestvuje u radu radnih tela Vlade i formira radna tela, planira, organizuje i kontroliše sve neophodne elemente vezane za bezbednost u svom delokrugu rada, predlaže i utvrđuje opšte akte iz nadležnosti i donosi odluke u delu organizacionog i normativnog unapređenja iz delokruga rada.

Stoga, Direkcija policije će preduzimati mere i radnje iz svoje nadležnosti, a vi gospodine Ministre, kao što je navedeno, imate puno posla pred Vama.

Želimo Vam puno mudrosti, doslednosti, istrajnosti i hrabrosti da istrajete u pravičnim odlukama i zalaganjima da policija, pre svega, bude profesionalna i u službi naroda, a policijski službenici zadovoljni svojim statusom u društvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *