Nezreli političari bi voleli da MUP nikada ne dobije ništa!
24 septembra, 2018
Nerealno poređenje!
3 oktobra, 2018

Kazna za drsko i bezobzirno ponašanje!

Krajem avgusta se pojavila na društvenoj mreži „Instagram“ fotografija mladića koji sedi na haubi policijskog patrolnog automobila parkiranog na parkiralištu ispred policijske ispostave, sa isplaženim jezikom. Opše je poznato da isplažen jezik simbolizuje podrugljivost i bezobzirnost. Ljudi ga koriste kada su svesno nepristojni i drski prema nekome ili nečemu.

Uzimajući u obzir da je uniformisana policaja reprezent države, državnosti iinstitucionalnosti u najširem smislu, svako bahato ophođenje prema obeležjima ili sredstvima policije predstavlja ipodrugljivost prema onome što ta uniforma predstavlja.

U poslednje vreme evidentna je glorifikacija i publikacija bahatosti, nasilja i ostalih oblika kriminogenih i devijntnih ponašanja, naročito na društvenim mrežama gde akteri imaju prividan osećaj anonimnosti i nedodirljivosti.

Strukovno udruženje policije apeluje na građane da ne učestvuju u ovakvim i sličnim vidovima nepristojnog, drskog i bezobzirnog ponašanja jer isto predstavlja prekršaj iz člana 8. stava 1 . Zakona o javnom redu i miru – Nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, koje se ogleda u navedenom ponašanju a kojim se narušava javni red i mir ili ugrožava imovina ili vređa moral građana. Za taj prekršaj je zaprećena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 časova.

U ovom slučaju, policija je brzo operativno delovala i utvrđen je identitet počinioca kojem je prekršajni sudija izrekao novčanu kaznu od 50.000,00 dinara.

Stoga, pseudinimi i lažni osećaj nedodirljivosti su nerealna individualna impresija onih koji se kriju iza takvih profila na društvenim mrežama i favorizuju društveno neprihvatljiva i devijantna ponašanja izvrgavajući ruglu reprezente državnosti i uređenosti.

Podržavamo brzu reakciju MUP, ekspeditivnost prekršajnog postupka, kao i stav prekršajnih sudova da izriče oštrije novčane kazne izvršiocima prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, posebno sa elementima drskog, bezobzirnog ponašanja i nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *