Gospodo uvaženi političari, molimo vas bez deklarativne osude!

Humanost na delu – Svi zajedno za Gavrila
5 aprila, 2021
Uvaženi direktore, imajte integritet bar jedanput u životu i profesionalnoj karijeri, Ne pristajte na obaveznu „imunizaciju“ policajaca koji to ne žele!
1 juna, 2021

Gospodo uvaženi političari, molimo vas bez deklarativne osude!

Strukovno udruženje policije najstrože osuđuje napad na policajca koji se dogodio dana 1.5.2021. godine prilikom kontrole vozila i lica u ulici Ivana Ribara u novobeogradskom Bloku 61, kojom prilikom se vozač oglušio o naređenje ovlašćenog službenog lica i pokušao da pobegne vukući policajca vozilom.

Tom prilikom je i izazvao saobraćajnu, nezgodu, neobazirajući se niti na život policajca, niti na bezbednost i imovinu ostalih učesnika u saobraćaju i slučajnih prolaznika, da bi na kraju izašao iz vozila i pobegao pešice.

U ovom događaju, izvršilac je pokazao apsolutno sve otežavajuće okolnosti koje su propisane Krivičnim zakonikom Republike Srbije. Visok stepen krivice, niske pobude iz kojih je delo učinjeno, izrazito visok stepen i jačinu ugrožavanja i povrede zaštićenog dobra (života i tela, javnog poretka, imovine itd…) do nemoralnih, agresivnih i perfidnih okolnosti pod kojima je delo učinjeno, pokušaj da pobegne i izbegne odgovornost za dela koja je počinio…

Raniji život učinioca, ne možemo ovde komentarisati, a njegove lične prilike, držanje posle učinjenog krivičnog dela a naročito njegov odnos prema žrtvi krivičnog dela, kao i druge okolnosti koje se odnose na ličnost učinioca, videćemo u toku postupka. Gore navedene okolnosti događaja više nego dovoljno govore za sebe.

Sada je na redu pravosudni sistem da se dokaže da je u funkciji zažtite pre svega zakonitosti, javnog poretka, sigurnosti svih građana i lica koja borave na teritoriji Republike Srbije, kao i policajaca koji sprovode zakon i prvi su na udaru ovakvih lica, koja daju sebi za pravo da zbog saobraćajnog prekršaja ubiju policajca pa i građane koji im se nađu na putu, a da ne trepnu.

Gospodo uvaženi političari, Vlado i Parlamente Republike Srbije, tužioci i sudije nama policijskim službenicima je preko glave deklarativnih izjava i osuda ovakvih događaja na vašim društvenim profilima i medijima radi prikupljanja političkih poena, a kada dođe do trenutka procesuiranja izvršioca nudite im odlaganje krivičnog gonjenja – tzv. oportunitet i na taj način ohrabrujete ne samo samog izvršioca, nego i ostale potencijalne izvršioce.


Koju im poruku na taj način dajete? Slobodno bežite od policije, gazite policajce i ostale građane, ne marite za imovinu i sigurnost građana, pokušajte da pobegnete a ako Vas i uhvate, mi ćemo Vas pustiti po osnovu krivičnog instituta oportuniteta, izvršićete simboličnu uplatu u dobrovoljne svrhe, ispuniti još par propisanih sitnica i to je to!!!

Mi smo svesni da je odlaganje krivičnog gonjenja legalni pravni institut ali smatramo da je u mnogim nama poznatim situacijama od kojih smo u nekima i sami bili oštećeni u potpunosti neprihvatljiva i neosnovana.

Odgovorno tvrdimo poznavajući ličnost učinioca, okolnosti izvršenja krivičnih dela i ostale relevantne podatke, da nije postignuta opšta svrha izricanja krivičnih sankcija kao ni svrha kažnjavanja (sprečavanje učinioca da čini krivična dela i uticanje na njega da ubuduće ne čini krivična dela, uticanje na druge da ne čine krivična dela, izražavanje društvene osude za krivično delo, jačanje morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, stvarivanje pravednosti i srazmernosti između učinjenog dela i težine krivične sankcije.)

Sve je prisutnija negativna pojava da se ometaju i napadaju policijski pozornici i pešačke patrole prilikom obaljanja svojih zadataka i dužnosti, a ovaj događaj predstavlja upravo jednu takvu negativnu statistiku.
Stoga apelujemo na sve nadležne institucije da imaju nultu toleranciju na sva krivična dela sa elementima nasilja, ometanja i napada na ovlačćena lica u vršenju službene dužnosti, te da procesuiraju takva dela goneći izvršioce ne predlažu niti pristaju na odlaganje krivičnog gonjenja u tim situacijama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *