Apel policijskim službenicima i učesnicima protesta

SAOPŠTENJE POVODOM INCIDENTA КOD MURALA RATКA MLADIĆA
9 novembra, 2021
MUP više od deceniju ne poštuje Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu!?
9 januara, 2022

Apel policijskim službenicima i učesnicima protesta

Strukovno udruženje policije apeluje na građane koji iskazuju nezadovoljsto na najavljenim protestima na ulicama gradova širom Srbije, da poštuju Zakon o javnom redu i miru i Zakon o javnom okupljanju, te da postupaju po preporukama, upozorenjima i naređenjima policije.


Sloboda okupljanja predstavlja ustavno pravo građana, ali naglašavamo da se odnosi na pravo mirnog okupljanja građana.


Dakle, ne treba da se zloupotrebljava pravo okupljanja te opet pozivamo ušesnike protesta da se uzdrže od svih vidova nasilja, da ne provociraju policijske službenike koji su angažovani na obezbeđenju skupa jer je policija na strani građana ali u isto vreme ima zadatak da štiti javni poredak, javni red i mir, kao i da štiti bezbednost građana i imovine.


Apelujemo na učesnike u protestu da ne dopuste da ih ponesu negativne emocije, da ne budu iskorišćeni od strane manipulativne i zlonamerne manjine koja ima za cilj izazivanje nemira, rastrojstva i nekih sasvim drugih ciljeva, jer to nije nikom u interesu, a posebno ne doprinosi ni samom razlogu okupljanja.


Takođe, Strukovno udruženje policije apeluju i na svoje kolege policijske službenike da postupaju kao i do sada, u svakoj situaciji profesionalno i na visini zadatka, u skaldu sa Kodeksom policijske Etike, ustaljenom metodologijom rada, policijskom taktikom i metodikom, te u okvirima svojih ovlašćenja, zakona i propisa, poštujući ljudsko dostojanstvo i ličnost čoveka.


Podsećamo kolege da su u obavezi da postupaju rukovodeći se ciljevima policije u demokratskom društvu i principom vladavine prava. Glavni ciljevi policije, kao i policijskih službenika, jesu održavanje javnog reda i sprovođenje zakona, zaštita i poštovanje ljudskih prava, i služenje ljudima u skladu sa Ustavom i zakonom.


U primeni policijskih ovlašćenja policijski službenik postupa humano i poštuje dostojanstvo, ugled i čast svakog lica i druga ljudska i manjinska prava i slobode građana dajući prednost pravima ugroženog u odnosu na ista prava lica koje ta prava ugrožava i vodeći računa o pravima trećih lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *