Radni sastanak o povučenom nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima

NE OPRAVDAVAJTE NASILJE, PRIJAVITE GA!
4 jula, 2022
Zabrana tetovaže/brade policijskim službenicima, kršenje Ustavom garantovanih prava?!
3 avgusta, 2022

Radni sastanak o povučenom nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima

Dana 18. juna 2022. godine, na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu održan je sastanak o povučenom nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima Republike Srbije.

Izvršni potpredsednik Strukovnog udruženja policije „Dr R. A. Rajs“ Vladimir Džigurski i predsednik Glavnog odbora, Boban Pavlović, prisustvovali su i učestvovali na sastanku  koji su vodili sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Lazić i zamenik sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Milica Bondžić.

Na sastanku su razmatrane teme u vezi sa odredbama Nacrta na kom su organizacije civilnog društva, sindikalne organizacije i stručna javnost tokom javne rasprave isticale primedbe i sugestije (kao što su definicija pojma „Policije“, zabrana objavljivanja podataka o identitetu službenog lica koji primenjuje policijska ovlašćenja, posebna ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova itd.).

Strukovno udruženje policije „Dr R. A. Rajs“ je dostavilo Sekretarijatu Ministarstva unutrašnjih poslova sugestije u vezi sa predmetnom materijom, sa posebnim osvrtom na odredbe Nacrta koje se tiču policijskih ovlašćenja. Takođe, danas na sastanku je istaknut stav Glavnog odbora Strukovno udruženje policije „Dr R. A. Rajs“ i Izveštaj radne grupe za Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima koji je obuhvatao komparativnu analizu rešenja zakona država u okruženju i pojedinih evropskih zemalja koji se tiču ove materije.

Smatramo da je sastanak protekao konstruktivno i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su pokazali volju za usvajanjem određenih predloga u pogledu terminoloških konstrukcija pojedinih članova Nacrta i upodobljavanjem izraza korišćenih u Nacrtu.

Sastanci će se nastaviti u narednom periodu jer je za 3 sata obrađeno svega oko 25 članova Nacrta, što govori o temeljnosti i sistematičnosti učesnika sastanka, a     Strukovno udruženje policije će uzeti učešće i u daljim sastancima na ovu temu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *