POLICIJA JE INTERVENISALA U SKLADU SA ZAKONOM

Šokirani smo spremnošću pojedinih političara da manipulišu činjenicama
12 septembra, 2020
Zabranjeno je držanje i nošenje oružja bez odgovarajuće isprave nadležnog organa
3 marta, 2021

POLICIJA JE INTERVENISALA U SKLADU SA ZAKONOM

Apsolutno su netačne tvrdnje da je policija u četvrtak u kasnim večernjim satima  privela predsednika novosadskog odbora Narodne stranke Borislava Novakovića, niti bilo koga od zatečenih lica radi identifikacije.

Nad gospodinom Novakovićem kao i drugim zatečenim licima, izvršena je provera identiteta „legitimisani“ su u Novom Sadu i prema njima nisu preduzimane bilo kakve druge mere.

Takođe, netačna je i tvrdnja samog Novakovića za medije da njega ili bilo koga od zatečenih lica policija privodi u Policijsku upravu u Novom Sadu radi identifikacije.

Provera identiteta (legitimisanje) predstavlja policijsko ovlašćenje koje mogu primeniti svi policajski službenici u statusu ovlašćenog službenog lica, a vrši se uvidom u ličnu kartu ili drugu javnu ispravu sa fotografijom ili elektronski, kada je lična karta nosilac i stvarnog i elektronskog identiteta.

Izuzetno provera identiteta može biti izvršena na osnovu izjave lica čiji je identitet proveren.

Policijski poslovi se obavljaju vršenjem delatnosti policije, a realizuju se između ostalog i kroz interventnu patrolnu delatnost.

Interventna delatnost vrši se obilaženjem, opserviranjem i vidljivim prisustvom policijskih službenika u uniformi na patrolnom rejonu, hitnim postupanjem nakon neposrednog opažanja i po prijavama i obaveštenjima o bezbednosnim događajima, sa ciljem ostvarivanja bezbednosne zaštite, odnosno sprečavanja i otkrivanja krivičnih dela i prekršaja, otkrivanja i hapšenja njihovih učinilaca, obezbeđenja tragova, predmeta, svedoka i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.

Ukoliko nema konkretnih postupanja, interventne patrole i patrole žandarmerije vrše redovne patrolne delatnosti koje se sastoje u obilaženju patrolnih rejona (područje više mesnih zajednica, na kojem se kroz blagovremeno reagovanje ostvaruje bezbednosna zaštita ljudi i imovine).

Po ustaljenoj metodologiji rada, ukoliko policija zaprimi neku dojavu, šalje se najbliža patrola na mestu dojave, bez obzira da li je u pitanju saobraćajna patrola, patrola policije opšte nadležnosti, žandarmerija ili inteventna patrola. Dežurna služba koja zaprima dojave, selektuje ih po određenim kriterijumima i obaveštava sredstvima veze patrole na terenu o događaju.

Često se dešava da patrola policije obilazeći patrolne rejone, sama naiđe na neki događaj ili lica.

Sasvim je opravdamo i očekivano da u konkretnom slučaju u kojem je vinovnik gospodin Novaković interveniše više patrola, pa i žandarmerija, uzimajući u obzir da je bilo u pitanju više od deset ljudi.

Mi, gospodo, često ne znamo u prvi mah sa kim imamo posla i nad kim intervenišemo! Ne znamo da li su lica naoružana, da li su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, da li su sklona pružanju otpora i sl.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *