PANEL-DISKUSIJA O DISKRIMINACIJI ROMA U NOVOM SADU „UPOZNAJ, NE SUDI“

„NUŽNO JE DA POLICAJAC IMA VIŠI STEPEN TOLERANCIJE NA UVREDE I PRETNJE“
2 septembra, 2020
Šokirani smo spremnošću pojedinih političara da manipulišu činjenicama
12 septembra, 2020

PANEL-DISKUSIJA O DISKRIMINACIJI ROMA U NOVOM SADU „UPOZNAJ, NE SUDI“

Predsednik Glavnog odbora, Boban Pavlović, je 8.9.2020. godine prisustvovao panel-diskusiji na temu diskriminacije Roma na području Grada Novog Sada, pod nazivom “Upoznaj, ne sudi” koja je održana u prostorijama RTV Vojvodina u Novom Sadu, uz podršku aplikacije “Google meeting”.

Panelisti su bili Petar Antić ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Zoran Pavlović – pokrajinski ombudsman, Ljiljana Mihajlović – predstavnica Grada Novog Sada i Nenad Vladisavljev predstavnik Alijanse protiv diskriminacije Roma koji su pričali na temu: Diskriminacija i netolerancija.

Udruženje građana “Ternipe” realizuje ovaj projekat u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a uz podršku GIZ-a kroz projekat „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“, pa je u okviru toga realizovana ova diskusija u Novom Sadu.

Svi učesnici diskusije, kao i govornici, usaglasili su se oko toga da zbog nepoznavanja svojih prava, pripadnici romske zajednice mogu da budu predmet neke diskriminacije u postupcima javnih institucija, ali i drugih subjekata društva.

O potrebi da se Romi upoznaju sa mehanizmima protiv diskriminacije svedoči i novo istraživanje „Percepcija Roma o diskriminaciji“, koje je na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti podržala Nemačka razvojna saradnja koju implementira GIZ. Prema tom istraživanju 52 odsto Roma ne poznaje mehanizme protiv diskriminacije, a veliki broj njih nije čuo za institucije koje im mogu pomoći. Drugo istraživanje „Percepcija građana o diskriminaciji“, pokazalo je da postoji sve veći broj građana koji se ne bi obratio nijednoj instituciji za zaštitu od diskriminacije.

Pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović ukazao je na to da je za prevazilaženje bilo kog oblika diskriminacije prema manjinama potrebno da građani stiču poverenje u institucije i istovremeno da institucije, kao organi javne vlasti, budu svesne da su one tu upravo zbog građana i građanki.

Informisanost i znanje o pravima, mehanizmima podrške, pomoći koju pružaju institucije i poverenje u njih ključni su za prevazilaženje i suzbijanje diskriminacije prema pripadnicima nacionalnih manjina, zaključili su učesnici panel-diskusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *