Kažu da je ljubomora strah od poređenja – zato Zoran Živković ljubomorno napada policiju!
29 maja, 2018
Nedopustiva je relativizacija napada na policiju!
13 juna, 2018

Svetski dan borbe protiv dečjeg rada

Dana 10.6.2018. godine u 16,00 časova, u Dunavskom parku, u Novom Sadu, predstavnici Strukovnog udruženja policije „dr Rudolf Arčibald Rajs“ i Ekumenske-humanitarne organizacije sa sedištem u Novom Sadu, družili su se s decom iz novosadskih romskih naselja. Kako se bliži 12. jun, kada je i Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada, predstavnici navedenih udruženja će pokušati da vreme koje deca provode radeći razne poslove neprimerene njihovom uzrastu ili „rade“ na ulici, preusmere na druge aktivnosti, i to na aktivnosti koje će doprineti boljem i lepšem psiho-fizičkom razvoju svakog takvog deteta.

Svi smo svedoci čestih pojava dece koja idu na njivu u nadnicu, prose na ulicama, ispred marketa, sakupljaju sekundarne sirovine iz kontejnera, kanti i sa deponija. U takvim i sličnim situacijama upravo ta deca su najizloženija raznoraznim rizicima da postanu žrtve svih oblika nasilja i da dođe do povrede ili ugrožavanja njihovih prava i sloboda. Većina dece koja obavljaju takve poslove ne ide u školu i ima viška slobodnog vremena u odnosu na drugu decu. U tim situacijama potrebno je da se njihova pažnja usmeri na nešto što neće štetiti njihovom zdravlju i razvoju, što će omogućiti potpunu integraciju u društvoistvoriti jednakeuslove za ostvarivanje prava. Prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je 10% dece starosti od 5 do 17 godina uključeno u aktivnosti koje se kvalifikuju kao dečji radi koje po svojoj prirodi štete dobrobiti deteta, eksploatišu ga i onemogućavaju u obrazovanju i celokupnom razvoju. Aktivnosti kao što su učenje, sport, čitanje, odlazak u bioskop, pozorište, druženje s vršnjacima, kao i slične aktivnosti, mogu samo pozitivno da utiču na razvoj deteta, njegovo dostojanstvo, psihički i fizički integritet i da mu omogući svaki vid socijalnog, ekonomskog i kulturnog uzdizanja i sigurnosti.

U tom smislu, Boban Pavlović i Mladen Jalić, predstavnici Strukovnog udruženja policije, i Tijana Vidović, predstavnica Ekumenske humanitarne organizacije, družili su se s mladima iz romskih naselja na području Novog Sada, razgovarali o policiji, o tome šta policija radi, kada se obratiti za pomoć policajcima i kako da prepoznaju i izbegnu bezbednosne rizike u određenim situacijama. Zajedno smo došli do zaključka da svi, kao zajednica, treba da doprinesemo što bezbednijem okruženju i da se svako od nas oseti ravnopravnim građaninom Repubike Srbije.Na kraju, da bi se mladi učesnici malo opustili, druženje smo završili u bioskopu uz najnoviju filmsku projkeciju.

Predsednik Strukovnog udruženja policije, Nenad Ljubišić, i direktorka Ekumenske-humanitarne organizacije, Tilda Đenge Slifka, potpisali su memorandum o saradnji i u narednom periodu će sve svoje resurse usmeriti na ovakve aktivnosti s decom koja obavljaju poslove neprimerene njihovom uzrastu, opasne delatnosti i druge poslove čije obaljanje dovodi do njihovog nepovoljnog psihičkog i fizičkog razvoja. Radi istog cilja, Republika Srbija je ratifikovala svepreporuke donete u okviru Međunarodne organizacije rada (MOR) i donela Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu koja se primenjuje od 1.1.2018. godine. Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo zdravlja doneli su, u decembru prošle godine, Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad mladih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *