Edukacija učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci

Podrška projektu ,,Sigurno društvo“ i ,,Sigurni grad“
29 septembra, 2019
ČESTITКE MINISTRU STEFANOVIĆU!
15 oktobra, 2019

Edukacija učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci

Potpredsednik Strukovnog udruženja policije „dr Rudolf Arčiblad Rajs“ Vladimir Džigurski i predsednik Glavnog odbora Boban Pavlović održali su predavanje učenicima 7. i 8. Razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bačkoj Palanci na temu štetnosti konzumiranja i dejstvo alkohola i
psihoaktivnih supstanci na organizam čoveka sa posebnim osvrtom na smanjenje psihofizičkih sposobnosti čoveka za bezbedno učestvovanje u saobraćaju s praktičnom demonstracijom, u okviru projekta u organizaciji Kancelarije za mlade Opštine Bačka Palanka.

Cilj edukacije jeste da se predavanjima i demonstracijom mladima ukaže na štetnost konzumiranja alkoholnih pića i psihoaktivnih supstanci posebno opojnih droga, kao i dejstvo istih na organizam čoveka sa akcentom na smanjenje psihofizičkih sposobnosti za bezbedno učestvovanje u saobraćaju u određenim stepenima alkoholisanosti i koncentracijama alkohola i psihoaktivnih supstanci u organizmu, kako bi se još u adolescenciji razvila svest o stepenu smanjenja pre svega elementarnih motoričkih sposobnosti neophodnih za bezbedno upravljanje vozilima.
Takođe, učenicima su prezentovane pojedine materijalne i kaznene odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na psihofizičke uslove za učešće u saobraćaju.

Pored navedenog, ciljevi su i ohrabrivanje, podizanje samopouzdanja i stimulisanje mladih da se uključe u kampanje protiv alkoholizma, droga i učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom istih.

Pored teorijskog dela prisutnima je omogućeno i praktično iskustvo u kojem su uz korišćenje simulatora – „pijanih naočara“ tkz. „drug goggles“ (naočare koje simuliraju pogled i motoriku lica pod dejstvom droga) i neposredno, učestvuju u simulaciji dejstva alkohola i droga na organizam prvenstveno
na kognitivne sposobnosti, kako bi na svom ličnom primeru i neposrednom iskustvu okusili poremećaj kognitivnih sposobnosti.
Koliko je važno bezbedno ponašanje u saobraćaju, danas je moglo da čuje oko 50 učenika navede Škole koji su aktivno učestvovali u predavanjima i na kraju smo zajedno zaključili da sve psihoaktivne supstance, posebno alkohol i droga, štetno deluju na organizam i ponašanje i da nisu
poželjne supstance u društvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *